czwartek, 22 września 2011

Papryka z sosem vinegrette


Bardzo lubię tak przygotowaną paprykę jako dodatek do mięs, ryb i potraw  z różnych warzyw.
Składniki do sosu:
1 porcja octu winnego ( 1 łyżka stołowa)
5 porcji oliwy ( 5 łyżek stołowych)
czosnek 1-2 ząbki
mała cebula
kawałek obranego świeżego ogórka
sól, pieprz, zioła


Czosnek, cebulę i ogórek  kroimy w drobną kostkę, następnie dodajemy do oliwy z octem, doprawiamy sos solą, pieprzem oraz ziołami i odstawiamy ( 1-2 godziny)
Paprykę  kroimy w kostkę, zalewamy przygotowanym sosem i dokładnie mieszamy składniki. Całość można posypać koperkiem lub inną zieleniną wg uznania.



Drugi dodatek z wykorzystaniem tego samego sosu to papryka smażona. Można ją także  zapiec w piekarniku.
Paprykę  dzielimy na kilka części, zalewamy sosem (bez świeżego ogórka), dokładnie mieszamy i smażymy. Podajemy na ciepło.



Smacznego:)

2 komentarze:

  1. sałatka musi być pyszna, na pewno ją kiedyś zrobię.
    Chociaż po papryce zawsze mi się odbija.
    Pozdrawiam

    OdpowiedzUsuń