czwartek, 22 września 2011
Papryka z sosem vinegrette
Bardzo lubię tak przygotowaną paprykę jako dodatek do mięs, ryb i potraw z różnych warzyw.
Składniki do sosu:
1 porcja octu winnego ( 1 łyżka stołowa)
5 porcji oliwy ( 5 łyżek stołowych)
czosnek 1-2 ząbki
mała cebula
kawałek obranego świeżego ogórka
sól, pieprz, zioła
Czosnek, cebulę i ogórek kroimy w drobną kostkę, następnie dodajemy do oliwy z octem, doprawiamy sos solą, pieprzem oraz ziołami i odstawiamy ( 1-2 godziny)
Paprykę kroimy w kostkę, zalewamy przygotowanym sosem i dokładnie mieszamy składniki. Całość można posypać koperkiem lub inną zieleniną wg uznania.
Drugi dodatek z wykorzystaniem tego samego sosu to papryka smażona. Można ją także zapiec w piekarniku.
Paprykę dzielimy na kilka części, zalewamy sosem (bez świeżego ogórka), dokładnie mieszamy i smażymy. Podajemy na ciepło.
Smacznego:)
Subskrybuj:
Komentarze do posta (Atom)
sałatka musi być pyszna, na pewno ją kiedyś zrobię.
OdpowiedzUsuńChociaż po papryce zawsze mi się odbija.
Pozdrawiam
Smakowicie wygląda:)
OdpowiedzUsuń