Dwie godziny w każdą sobotę poświęcam na robienie mydła metodą na zimno. Wciagnęła mnie ta praca. Wspaniale jest tworzyć przepis od podstaw, eksperymentować z naturalnymi barwnikami i olejkami eterycznymi. Wszystkie mydła robiłam z jednego kilograma olejów i maseł.
Mydło nagietkowo-rumiankowe
W składzie mydła jest olej kokosowy, susz nagietka i rumianku podgrzewany w oliwie, olej palmowy, woda demineralizowana, wodorotlenek sodu i mielony owies.
Mydło z kozim mlekiem
Skład mydła: oliwa z oliwek, olej kokosowy, olej z czarnuszki, masło kakaowe, kozie mleko, wodorotlenek sodu i różowa glinka.
Mydło kokosowo-miodowe
Skład mydła: oliwa z oliwek, olej kokosowy, olej słonecznikowy, olej migdałowy, olej rycynowy, masło shea, mleko kokosowe, wodorotlenek sodu, biała glinka, miód naturalny leśny.
Mydło pokrzywowe
Skład mydła: susz pokrzywy ogrzewany w oliwie, olej kokosowy, olej słonecznikowy, masło shea, masło kakaowe, woda demineralizowana, wodorotlenek sodu i spirulina.
Mydło kakaowe
Po raz pierwszy wykorzystałam świetną formę do mydła, w której krótsze boki można zdejmować i bez problemu wysunąć blok mydlany. Ponadto nacięcia w dłuższych bokach umożliwiają w krótkim czasie pocięcie szpachlem bloku na równe kostki.
Obliczyłam, jaka powinna być długość, szerokość i wysokość formy na około półtora kilograma mydła, wyliczenia przekazałam znajomemu, który pasjonuje się pracą w drewnie, a on zrobił resztę.
Skład mydła: oliwa z oliwek, olej kokosowy, olej słonecznikowy, olej rycynowy, masło shea, masło kakaowe, woda demineralizowana, wodorotlenek sodu, kakao naturalne, biała glinka i olejki eteryczne.